Talvikauden hiihtoharjoitusten aloitus

Talvikausi koputtelee jo ovella ja monen mielessä alkaa pyöriä erilaisten talviharrastusten aloittaminen. Hyvin monet suomalaiset vannovat talvikaudella hiihtämisen nimeen, sillä se on monipuolinen ja kokonaisvaltainen laji. Sen lisäksi, että hiihdon ohella saa usein terapiaan verrattavaa nautintoa luonnosta, vahvistaa se pehmeästi mutta tehokkaasti selkää, rintaa sekä käsien ja jalkojen lihaksia.

Varusteet ensin kuntoon!

Ennen talviharjoittelun aloittamista kannattaa tarkistaa, että kaikki varusteet ovat ajan tasalla ja kunnossa. Hyvä nyrkkisääntö ympäri vuoden on, että kun naiset, polkupyörät ja sukset on huollettu, ei miehellä ole syytä huoleen. Suksien huollossa huomio tulee kiinnittää erityisesti voiteluun. Pito- ja luistovoiteita on saatavilla urheiluliikkeistä, ja usein niistä löytyy myös suksien huoltopalvelu.Myös vaatetuksen tulee olla kunnossa ennen ladulle lähtemistä. Hiihtovaatetuksen on hyvä olla kevyttä ja hengittävää materiaalia, joka kestää tuulta ja sadetta. Hiihtämään lähtiessä onkin hyvä harrastaa kerrospukeutumista, jolloin vaatetta on helppo lisätä tai vähentää tarpeen mukaan. Hiihtovaatetukseen ei kannata kuitenkaan varsinkaan ensikertalaisen investoida suuria summia rahaa, sillä hiihtää voi kotoakin löytyvillä vaatteilla.

Luonnonladut vai hiihtoputki?

Suomen talvet ovat nykyään ennalta-arvaamattomia ja vähälumisia, mikä voi osaltaan aiheuttaa haasteita hiihtoharjoittelulle. Maastamme löytyy kuitenkin myös sisähalleja, joissa hiihtäminen onnistuu säällä kuin säällä. Hiihtoputkeksikin kutsuttuja hiihtotunneleita löytyy Vuokatista, Helsingistä, Leppävirralta, Jämijärveltä, Paimiosta ja Uusikaupungista. Tunneleissa käytetään joko aitoa tai lumitykillä tehtyä lunta, ja lämpötila on halleissa aina miellyttävästi alle 10 pakkasastetta.Mikäli säät sallivat, on ulkosalla hiihtäminen aina hieman tunnelmallisempaa kuin sisätiloissa tapahtuva hiihtäminen. Metsän rauha ja luonnonkauniit maisemat rauhoittavat sielua, ja lumen painosta taipuvat puunoksat hivelevät silmiä. Mieli rauhoittuu ja fysiikka saa harjoitusta. Suomesta löytyy tuhansia kilometrejä hyvin hoidettuja hiihtolatuja, joista suurin osa on valaistuja. Luonnonladuille kannattaakin lähteä hiihtämään aina, kun olosuhteet sen sallivat.

Maltti on valttia

Talvikauden harjoittelut kannattaa aloittaa varusteiden huollolla. Kun sukset ja vaatetus ovat kunnossa, voivat harjoitukset alkaa. Hiihtoputkessa talvikauden harjoittelut voi aloittaa jo lokakuun alkupuolella, mutta luonnonlatuja joutuvat hiihtäjät usein odottelemaan vähintään joulukuulle saakka. Kesäkauden jälkeen on harjoitukset hyvä aloittaa rauhassa ja maltillisesti, jotta vältyttäisiin loukkaantumisilta ja jotta hiihtoinnostus kantaisi läpi talven.