Viestihiihto

crosscountry

Viestissä neljä hiihtäjää hiihtää oman osuutensa kokonaismatkasta. Viesti on siis joukkuelaji, jossa kaikilla täytyy olla yhteinen päämäärä voittoon. Joukkueiden ensimmäiset hiihtäjät lähtevät liikkeelle yhtä aikaa ja maaliin tullessaan joukkueen ensimmäinen hiihtäjä lähettää joukkueen seuraavaan hiihtäjän toiselle osuudelle jne. Olympialaisissa ja muissa suurissa kisoissa on mukana viestiosuus.

Cortina d’Ampezzossa vuonna 1956 otettiin uutuutena mukaan naisten 3 x 5 km viesti, neljännen osuuden viestiin naiset saivat vuonna 1976. Miesten osalta 4 x 10 km viestikilpailu lisättiin ohjelmistoon Garmisch-Partenkirchenissä 1936. Albertvillen kisoista lähtien viestit ollaan hiihdetty siten, että on ollut kaksi vapaan tyyliin ja kaksi perinteisen tyylin osuutta. Maastohiihdon viestiosuus tällä hetkellä on miehillä 4 x 10 km ja naisilla 4 x 5 km. SM-hiihtojen ohjelmaan vuonna 2003 tuli myös sprinttiviesti, joka hiihdetään kahden urheilijan joukkueina. MM-tasolle sprinttiviesti tuli vuonna 2001.

Hiihtolajien osalta Suomen kattojärjestönä on Suomen Hiihtoliitto ry, joka on taas Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) jäsenjärjestö. Suomessa maastohiihdon osalta viestejä käydään eri puolella Suomea järjestettävissä Suomen Cupin osakilpailuissa. Valmentajalla on tiukka paikka valita viestijoukkue. Viestiosuus hiihdetään viimeisimpänä kisamatkana, joten yksilökilpailuissa menestymisellä saattaa olla vaikutusta siihen, kuka pääsee viestijoukkueeseen mukaan. Viime vuosina naisten puolelta maastohiihdossa viestiä ovat hiihtäneet mm. Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen ja miesten puolelta mm. Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen. Suomessa miesten osalta viestijoukkueena ovat pärjänneet jo monia vuosia Vuokatti Ski Team Kainuu. Naisten osalta menestynyt seura on Hämeenlinnan Hiihtoseura.