Pirjo Murasen hiihtoura

Rovaniemellä syntynyt kilpahiihtäjä Pirjo Muranen (ent. Manninen) alkoi hiihtouransa jo varhain. Ensimmäisen arvokisamitalinsa hän saavutti 2001 Lahden MM-kisoissa hiihtämällä kultaa sprintillä, mutta mitalisaldoansa hän on alkanut kartuttaa jo tätä ennen junioreiden sarjassa. Muranen on nuoruudessaan harrastanut montakin muuta lajia, mutta 15-vuotiaana hän teki kuitenkin valinnan maastohiihdon puoleen, ja ura kohti terävintä huippua alkoi.Nuorten MM-kisoissa Muranen saavutti yhteensä kymmenen arvokisamitalia vuosien 1998 ja 2001 välillä: pronssisia mitaleja tuli yksi, hopeisia neljä ja kultaa kertyi viisi kappaletta. Maailmancupissa Muranen on hiihtänyt vuodesta 1999 aina kauteen 2010 saakka, ja palkintosijoilla hän on ollut lukuisat kerrat. Murasen vahvat lajit ovat kautta hänen uransa olleet sprintti- ja viestihiihdot, joista kaikki kirkkaimmat mitalit ovatkin enimmäkseen kertyneet. Maailmancupin saldona hänellä on yhteensä yhdeksän pronssisijoitusta, yksitoista hopeaa sekä kahdeksan kirkkainta kultamitalisijaa.

Pike, senkin mitalirohmu!

Pirjo Murasella on urallaan hieno saavutus myös MM-kilpailuista. Mitalisijoituksia on kertynyt yhteensä kuusi, joista pronssisia matkaan tarttui Liberecin sprintiltä 2009 sekä Oslon viestiltä 2011. Yksi hopeamitali on saavutettu Oberstdorfissa 2005 parisprintiltä, ja kultaisia MM-mitaleja on Muraselle kertynyt Lahdesta 2001 sprintiltä, Sapporosta 2007 viestiltä sekä Liberecistä 2009 viestiltä.Maaliskuussa 2011 Pirjo Muranen ilmoitti jättävänsä kilpahiihtäjän uransa. Tuolloin 30-vuotias Sotkamolainen latujen kasvatti kertoi Iltalehdelle haluavansa nyt keskittyä uusiin asioihin elämässään, jatkaen nyt opiskelujaan Kajaanissa. Pirjo Muranen ehti olla arvokisahiihtäjä kymmenen vuotta, edustaen Suomea loistokkaasti. Nyt hänen uransa jatkuu uudenlaisilla reiteillä.

Pirjo Muranen hiihtouran jälkeen

Pirjo Muranen on yksi ansioituneimpia suomalaisia kilpahiihtäjiä. Hän saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa jo 19-vuotiaana voittaen kultaa Lahden sprintissä 2001. Tämän jälkeen arvokisamitaleja onkin kertynyt useita, ja ennen kuin Muranen lopetti kilpahiihtouransa 2011, hän ehtikin hiihdellä maailman huipulla yhteensä kymmenen vuotta.Elämä jatkuu kuitenkin myös kilpaurheilijan uran jälkeen, vaikka muutos onkin toki usealle mullistava kokemus. Pirjo Muranen teki tässä mielessä tietoisen ja suunnitellun päätöksen etsiä elämässään uusia haasteita, ja hiihtoladut vaihtuivatkin koulunpenkkiin. Muranen jatkoi keskenjääneitä opintojaan luokanopettajaksi, ensin Kajaanissa ja sittemmin kotiseuduillaan Lapin yliopistossa. Pirjo muutti näissä merkeissä Rovaniemelle yhdessä aviopuolisonsa Ville Murasen kanssa.Hiihdon maailma ei ole suinkaan jäänyt Muraselta kokonaan taakse. Pirjo on ollut mukana valmentamassa alle 18-vuotiaita suomalaishiihtäjiä, ja Sotshin olympialaisissa hän oli mukana Ylen kommentaattorina ja hiihtoasiantuntijana. Muranen lupasikin, että monia uusia hiihtosankareita on kasvamassa jatkamaan suomalaista kilpahiihtoperinnettä.Tällä hetkellä saavat kuitenkin sekä hiihto että opinnot jäädä taka-alalle Pirjo Murasen arjessa, sillä elokuussa 2014 Murasten perheeseen syntyi pariskunnan esikoispoika. Yhä Rovaniemellä asusteleva nuoriperhe keskittyykin nyt uudenlaiseen arkeen, ja onnellinen nuori äiti vakuuttaakin nauttivansa elämästään tällä hetkellä täysin siemauksin.