Suomalaiset hiihtolegendat

FinlandSuomalaiset ovat tunnetusti menestyneitä urheilijoita mitä talviurheilulajeihin tulee. Jääkiekon lisäksi Suomi on perinteisesti ollut erittäin kova hiihtomaa ja suomalaisten hiihtäjien joukosta löytyykin varsinaisia hiihtolegendoja. Menestyneimpien suomalaishiihtäjien joukosta löytyy varmasti kaikille tuttuja nimiä, kuten Juha Mieto, Mika Myllylä, Marja-Liisa Kirvesniemi sekä Matti Heikkinen. Nämä talviurheilun sankarit ovat saavuttaneet kansansuosiota, osa jopa legendaksi asti.

Legendaariset hiihtokonkarit

Kurikkalainen Juha Mieto, entinen kilpahiihtäjä ja olympiavoittaja, hiihti uransa aikana Kurikan Ryhti –urheiluseurassa. Miedon kilpaura alkoi vuonna 1965 koululaisten SM-kilpailuista ja päättyi vuoden 1989 SM-kilpailuihin Hämeenlinnassa. Miedon tulosrekisteriin mahtuu erityisesti lukuisia hopea- ja pronssisijoja MM-kilpailuista, mutta kirkkaimpana kruununa Miedon hiihtouralla loistaa olympiakultamitali vuoden 1976 talviolympialaisista Itävallan Innsbruckista. Juha Mieto on sittemmin vaikuttanut niin politiikassa kuin mediassakin. Osin tästä syystä hän onkin yksi Suomen tunnetuimmista ja tunnistetuimmista hiihtopersoonista.Toinen menestystä ja kansansuosiota nauttinut maastohiihtäjä oli Oulussa syntynyt Mika Myllylä. Myllylä menehtyi vuonna 2011, mutta on silti edelleen kaikkien hiihtourheilua seuranneiden muistoissa. Myllylä voitti olympiakultaa vuoden 1998 Naganon kisoissa, minkä lisäksi hän saavutti urallaan neljä maailmanmestaruutta ja yhteensä yhdeksän MM-mitalia. Myllylän uran käännekohta sattui vuoden 2001 Lahden MM-kilpailuissa, jolloin hän useiden muiden suomalaishiihtäjien tapaan kärysi kiellettyjen aineiden käytöstä. Tapausta seurasi kilpailukielto, jonka jälkeen Myllylä ei enää onnistunut tekemään paluuta Suomen maajoukkueeseen. Myllylän viimeiseksi kaudeksi jäi kausi 2004-2005.

Suomihiihdon nuori lupaus

Uuden vuosituhannen maastohiihtomenestyjiä edustaa Vantaan hiihtoseuran Matti Heikkinen, joka toi suomelle 2000-luvun ensimmäisen arvokilpailuvoiton Oslon MM-kilpailuissa 15 kilometrin perinteisen kilpailussa. Koko kansan tietoisuuteen hän oli noussut vain muutamaa vuotta aiemmin hiihtämällä Liberecin MM-kisoissa pronssia samaisella matkalla. Vaikka Heikkisellä on muutama vaisumpi kausi takanaan, ei hän ole silti lopettamassa. Tällä hetkellä Heikkinen tähtää vuoden 2017 Lahdessa järjestettäviin maailmanmestaruuskisoihin, eli harjoittelu on yhä kovaa. Tulevankin kauden aikana Heikkisen puolesta voi siis löydä vetoa vedonlyöntisivustojen kautta. Hän on onnistunut voittamaan Maailmancupin osakilpailun vain kerran, joten olisiko ensikaudella jo toisen voiton vuoro?

Maastohiihdon kuningatar: Marja-Liisa Kirvesniemi

Suomen tunnetuin naismaastohiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi aloitti uransa jo kahdeksanvuotiaana. Hiihto on ollut oleellinen osa Kirvesniemen elämää koko hänen elämänsä ajan. Marja-Liisa oli muun muassa naimisissa toisen suomalaisen hiihtolegendan Harri Kirvesniemen kanssa. Uransa aikana Marja-Liisa kirvesniemi voitti sekä kolme MM-kultaa että olympiakultaa, joiden lisäksi hän on voittanut lukuisia hopea- ja pronssimitaleita. Kirvesniemi oli ensimmäinen hiihdon maailmancupin voittanut suomalaishiihtäjä. Hänen lopetti hiihtouransa vuoden 1994 Lillehammerin olympialaisten jälkeen.